WeTravel — Ta moko (Maorské tetování)

Když James Cook v  roce 1769 poprvé vstoupil na pevninu Aoteora, Zemi dlouhého bílého oblaku, měl štěstí, že si ho Maoři nepřipravili jako pečenou pochoutku podobně jako mnoho jiných návštěvníků.Když James Cook v  roce 1769 poprvé vstoupil na pevninu Aoteora, Zemi dlouhého bílého oblaku, měl štěstí, že si ho Maoři nepřipravili jako pečenou pochoutku podobně jako mnoho jiných návštěvníků.

(O  deset let později už tomuto osudu na Havaji bohužel neunikl.) Za to mohl být tenkrát vděčný náhodě: byl ochoten vyjednávat o  neobvyklém obchodu. Mořeplavci byli přivítáni skupinou domorodců v  plné bojové výbavě v  čele s náčelníkem kmene, který držel v  ruce za pačesy čtyři hlavy, kompletně potetované. James Cook byl vystrašen, ale přesto fascinován. Když náčelník uviděl jeho zájem, začal smlouvat o  prodeji, ke kterému skutečně došlo. Jedna hlava byla vyměněna za jedny bílé lněné spodní kalhoty.

Maorské tetování „moko“ patří svým provedením k  naprosto ojedinělému a  zároveň nejdokonalejšímu tetovacímu umění na světě a  Maorové je nosí dodnes. Jako by se nechtěli svých tradic vzdát, ale nově je definovat. Existují dva důvody, proč se nechávají tetovat. Pro jedny je to „living language“ – živý jazyk, a  pro druhé „living art“ – živé umění.

Když jsem říkala naší paní domácí v  Pahii, že chci napsat článek o  moko, už brala do ruky telefon. a vytáčejíc číslo mě rychle informovala: „To musíš mluvit s  Paitangi. Říká se jí Pai. Ta je tady ze všech nejlepší.“ a  skutečně. Tahle zajímavá žena, na první pohled jakoby opředená tajemstvím, patří na Severním ostrově k  veličinám maorského tetování. I  její hlas hypnotizuje: „Já kvůli tetování nikoho neoslovuji. Lidé ke mně přicházejí sami a  jsou skutečně velmi odlišní. Hodně jsou to Maoři, ale také lidé všech národností i  různého věku. Nejstarší byla devětasedmdesátiletá Francouzka.“ Inu, krása kvete v  každém věku…

maorske-tetovani-novy-zeland-cestovani

A  jaké mají zákazníci důvody? „Stává se, že lidé někdy nevědí, co v  životě chtějí. Tak přijdou ke mně. Ale častěji na sobě chtějí vyjádřit své osobní zkušenosti, náhled na svět, chtějí zvěčnit věci a  lidi, které milují. Někdy mi tady lidé i  hodiny vyprávějí o  svých láskách. Těm často tetuji peří huruhuru, které má vyjádřit svobodu, ale zároveň zodpovědnost. Pomocí peří může pták nejen létat, ale peří také jeho tělo chrání, bez něj by nepřežil.“ Po chvíli dodává: „Někteří ale také hledají spirituální ochranu, která jim potom dodává sílu. To jsou pro mě velmi speciální chvíle. Jak bude tetování vypadat, jaké znaky vyberu, je moje rozhodnutí, ale zároveň i  moje zodpovědnost.“

Rozloučila se slovy, že moko je cesta, kterou ona může vycítit a  ukázat. Ale jít jí musí každý sám. Pai je skutečně zvláštní žena.

ta-moko-maorske-tetovani-we-trevel

Hedvábný šátek 

Design pochází od novozélandského umělce Te Rangitu Netana, jenž se zabývá tetováním, a  popisuje maurskou tradici. Motiv ukazuje zcela vlastní a  neobvyklý jazyk praobyvatel Nového Zélandu pro porozumění smyslu světa: kolem sovy jako posla, který se může pohybovat mezi materiálním a  duchovním světem, vidíme schody vědění, zeď stvoření, déšť naplňující oceány, slzy albatrosa, zhmotňujícího útrapy lidstva a  obřího orla, na kterém cestovali Maorové. Tým obklopující Pierre-Alexise Dumase, kreativního ředitele Hermès, stále hledá inspirující designéry.

kawaora-hedvabny-satek-maorske-tetovani
Kawa Ora 90×90

Text Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch