České lázně, díl 1. – Dovolená pro zdraví

Štěstí se podobá zdraví. Dokud je máte, ani si ho nepovšimnete. A právě zdraví je dnes jedno z nejaktuálnějších témat. Naše tělesná schránka si zaslouží péči a starostlivost. Třeba zrovna takovou, jakou nabízejí lázně – místo blahodárné léčby, obnovy a odpočinku. O různých podobách lázeňství a jeho přínosů pro naše zdraví bude vyprávět seriál, který najdete pravidelně na našem webu. Od prospěšných procedur, přes rozhovory s odborníky, po léčení konkrétních neduhů. Ponořte se s námi do lázně plné zajímavých informací.

Tradice lázeňství v Čechách má hluboké kořeny. Používání minerálních pramenů ke koupelím a léčbě nejrůznějších zdravotních obtíží se zmiňuje již od 15. století. Lázně se postupně rozvíjely a obliba léčebných pobytů narůstala mezi domácími i zahraničními hosty. Mnozí se přesvědčili o tom, že lázeňské procedury jsou nejen příjemné, ale především opravdu uzdravují, a to jak tělo, tak i mysl.

V posledních letech se bohužel tato osvědčená metoda preventivní léčby z lidského povědomí poněkud vytratila. Člověk moderní se pod tlakem společnosti soustředí na podávání čím dál větších výkonů a zdraví posouvá až na nejzazší kolej. Slovo prevence v našich slovnících nemá místo, nebo bylo zařazeno mezi luxusní přežitky, na které nezbývá čas. A tak se problémy řeší teprve, když se nahromadí, a nastane výbuch, který už není možné ignorovat.

Unavené a zanedbávané tělo ohrožuje nejen naše dlouhodobé zdraví, ale i každodenní odolnost proti různým nemocem. Dnes všudypřítomný Covid je jasným důkazem toho, že bychom o svou imunitu měli pečovat. Doba, kdy kolem nás zuří nákaza, přímo vybízí k tomu, abychom se na chvíli zastavili, začali naslouchat volání těla a duše po odpočinku a sáhli po vyzkoušených tradičních metodách.

Pobyt v lázních v sobě spojuje příjemné s užitečným. Nabízí jedinečnou šanci udělat něco pro své zdraví, a přitom se nechat rozmazlovat. Jde o ideální dovolenou, která uvolní mysl a zároveň podpoří celkovou odolnost těla. Lázeňské procedury je navíc možné spojit s kulturním či sportovním vyžitím, od koncertů, hudebních festivalů a trhů na kolonádě přes tenis, golf nebo třeba lyžování. Vynikajícím doplňkem lázeňské léčby je i cvičení jógy, celkový detox organismu skrze pitnou kúru a speciálně upravenou stravu či kosmetická péče. Více se dočtete v dalších článcích, které pro vás připravujeme.


Idunn’s Fountain vznikla jako reakce na dnešní svět poháněný extrémními pracovními výkony, kterými jsme si všichni prošli, či stále procházíme, a kterým se dá jen stěží vyhnout. Naším snem je rozšířit myšlenku, že není ostuda se občas zastavit a na chvíli vydechnout. Měli bychom se naučit cenit si odpočinku a nezanedbávat péči o tělo. Je správné dbát o své zdraví, i když se zrovna cítíme dobře.

Zaměřujeme se na lázeňské pobyty v Mariánských Lázních, malém ráji uprostřed parků a fontán. Nejvyhledávanější místní procedurou jsou minerální koupele, k nimž se využívají ohřívané minerální prameny. Prameny se ve formě páry používají také k inhalacím účinným při léčbě astmatu, alergií či následků nachlazení a infekce dýchacích cest. Oblíbená je také suchá plynová lázeň přírodního CO2, dobrá pro zlepšení cirkulace krve, činnosti srdce a prokrvení dolních končetin. Doporučit můžeme i horké slatinné zábaly, parafínové zábaly rukou, oxygenoterapii či zdravotní masáže nejrůznějšího typu. V nabídce najdete i v současnosti velice moderní procedury jako kryosaunu či masáže na vodním lůžku hydrojet.

Více o tradičních léčebných procedurách a jejich blahodárném vlivu na regeneraci organismu se dozvíte zde.

Tak nezapomeňte, že po práci by měl následovat zasloužený odpočinek!

Další díl seriálu o českém lázeňství bude na téma: I krátký pobyt v lázních působí příznivě: Rozhovor s dr. Pavlem Knárou.

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.