Arch+Art Connection / Part III: Vinařství LAHOFER

Právě dnes 1. června se oficiálně otevírá nadčasový architektonický objekt v Dobšicích u Znojma – nové působiště Vinařství LAHOFER, které tímto krokem jen potvrzuje směr prestižních světových vinařství. Ty se totiž čím dál tím víc inspirují přírodou, uměním a víno je pro ně mnohovrstevnatým smyslovým zážitkem.

Arch+Art Connection / Part III: Vinařství LAHOFER

Na každý projekt lze nahlížet z různých úhlů pohledu. Čím je jich více, tím objektivnější názor si na něj vytváříme. Chceme vám představit tři pohledy na vznik jedné ojedinělé stavby mezi vinicemi u Znojma. Part I – pohled umělce Patrika Hábla, který vymaloval obnažené betonové stropy, Part II – pohled studia CHYBIK+KRISTOF, které si vzalo pod křídla celý architektonický návrh a nyní Part III – pohled Vinařství LAHOFER, bez kterého by stavba nestála a pro které se stala novým a inspirativním místem další etapy působení.

Part III: Vinařství LAHOFER

Kdy jste začali stavět a jak dlouho to trvalo?

S výstavbou projektu jsme začali na podzim 2017 a poslední úpravy proběhly na konci roku 2019.

Ve hře bylo až deset architektonických návrhů, proč nakonec zvítězil tvar „vlny“?

Diskuze nad původními návrhy trvala nějakou dobu, jednotlivé nápady z různých návrhů se postupně prolínaly, až z toho nakonec vyplynul finální návrh s pochozí střechou ve tvaru vlny. Z našeho pohledu jde o velice zajímavý, unikátní tvar, který ale není samoúčelný. Funguje i jako venkovní amfiteátr, díky kterému získá naše vinařství novou dimenzi. Nebude to jen o výrobě a prodeji vína, ale i o kultuře – koncertech, divadlech, filmových představeních…

Můžete prosím trochu více popsat, z jakých částí se objekt skládá?

Stavba poskytuje zázemí výrobně-technické a skladovací části v zadním traktu budovy, administrativnímu týmu v první polovině hlavního trupu a prezentačně-prodejnímu úseku, tak zvané LAHOtéce, která je kaskádovitě propojena se zmíněnými kancelářemi. Ta pojme až devadesát návštěvníků, zato venkovní amfiteátr až tři sta padesát osob a tři listnaté stromy, které čekají na vysazení. Elegantní vlna, která svým tvarem amfiteátr tvoří, je chytrou kombinací střechy, schodů a hlediště, skrze které vystoupáte až na větrnou „palubu“ designové stavby.

Právě paluby, respektive vyhlídka prý byla jedním z kritérií projektu, jaké byly další podmínky?

Ani ne tak podmínka jako spíš původní shoda byla na tom vytvořit mezi betonovými žebrovými oblouky v interiéru dřevěnou výplň. Až v konečné fázi výstavby jsme se rozhodli, že se nám vlastně obnažené betonové křivky líbí a chceme je zanechat. Architektonický ateliér nám navrhl spolupráci s umělcem Patrikem Háblem, tak jsme se začali zabývat jeho prací.

Jak to probíhalo?

Na doporučení architektů jsme se byli podívat v pražském paláci DRN, jehož interiéry vyzdobil svými díly právě Patrik Hábl, který tam navíc použil různé techniky. Patrik Hábl potom předložil své návrhy pro naše vinařství.

Přesvědčilo vás dílo Patrika Hábla na první pohled nebo chvíli trvalo, než jste se do jeho tvorby vcítili?

Jeho práce se nám v prostoru paláce DRN zalíbila hned při první návštěvě prakticky okamžitě. Líbil se nám i jeho následný návrh na využití probarvenosti struktury půdy v naší vinici U Hájku, který pak jako motiv využil i při výmalbě stropu v návštěvnické části vinařství. Domluva tedy netrvala nijak dlouho.

Co se mu nakonec podařilo vytvořit?

Mezi žebra klenutých stěn se mu podařilo zanést jakousi ódu na podzemní systém vinné révy, která je neviditelnou avšak klíčovou esencí kvality vinných hroznů. Malby na betonových klenutých stropech a stěnách jsou jakýmsi jeho osobním vnímáním specifik místního terroir. A to ve velmi širokých souvislostech.

Jaké bylo zadání pro degustační sál – LAHOtéku a jak bude fungovat?

Chtěli jsme vytvořit reprezentativní degustační prostor pro zhruba devadesát osob, který by ale současně sloužil i jako prodejna našich vín. To se povedlo. LAHOtéka, jak jsme prostor nazvali, bude od prvního června otevřená denně sedm dní v týdnu. Od neděle do středy od devíti ráno do šesti večer, ve čtvrtek do osmi hodin a v pátek a v sobotu do deseti hodin. Hosté tu budou mít možnost ochutnat širokou nabídku našich vín, dát si kávu a drobné občerstvení… Plánujeme tu samozřejmě i řízené degustace a časem i menší kulturní akce.

Návštěvníci ale mohou ochutnat vaše vína ještě na dalším místě, které vzniklo ve spolupráci se studiem Chybik+Kristof, oč se jedná?

Jde o Enotéku znojemských vín v centru města Znojma. Na podzim loňského roku jsme ukončili rekonstrukci části bývalého pivovaru, ve které vznikl degustační prostor naší společnost vinotrh.cz, která nabízí vína až třiceti vinařství výhradně ze Znojemska. Návštěvníci mohou v Enotéce ochutnat 120 vzorků vín ze Znojemské vinařské podoblasti z přístrojů By the Glass a to ve třech množstvích: 0,02; 0,05 a 0,1 litru. Jde o jeden z největších, ne-li vůbec největší samoobslužný degustační prostor v Česku. Část rekonstruovaného objektu zabírá i kavárna s osobitým designem. Ze všech prostor je okouzlující pohled na historickou část Znojma, který se otevřel díky demolici novodobé zdi. Za architektonickým projektem celého prostoru Enotéky stojí opět kancelář Chybík+Krištof.

Vypadá to jako když je Chybik+Kristof takovým vaším dvorním architektonickým studiem, co na spolupráci s nimi nejvíc oceňujete?

Jde o mladé, perspektivní architektonické studio, přitom s vysokou úrovní profesionality a neotřelými nápady. Jako velké plus bereme i to, že jsou architekti ochotni o svých nápadech diskutovat a případně je i měnit podle našich požadavků. Nemalým bonusem je i schopnost studia svou práci prezentovat navenek a díky tomuto PR dostávat vinařství do povědomí nejen u nás, ale i za hranicemi.

Na co se nyní po otevření mohou návštěvníci těšit?

Na celoroční degustace, ale i kulturní program, kterým areál ožije, a možná také na specifické řady vín postavené na nových technologických postupech.

Můžeme to vnímat tak, že od června začíná pro Vinařství LAHOFER jeho nová etapa?

Chceme i nadále pokračovat ve výrobě kvalitních přívlastkových vín z vlastních vinohradů tak, jako dosud. Díky nové budově ale vyzkoušíme nové technologie, jako třeba nazrávání vín v betonových tancích, dřevěných sudech či kvevri. Zcela novou etapou bude i využití našeho objektu pro pořádání kulturních akcí. Do tohoto záměru nám letos poněkud zasáhla situace s koronavirem, ale i přesto na léto chystáme kulturní program a doufáme, že si na něj najdou diváci cestu. V našem případě bereme jako samozřejmost, že třeba koncerty či promítání filmů spojíme s ochutnávkami našich vín.

Více na: lahofer.cz

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Part I: UMĚLEC PATRIK HÁBL

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Part II: ARCHITEKTI CHYBIK+KRISTOF

Nejčtenější v kategorii Business

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.